Vad ska man hitta på?

Ensam på ett litet hotell och regnet det öser ner. Lite kyligt i luften, kring 17 eller så, och fuktigt. 
Det får bli en lugn dag. 
Sov till halv nio. Käkade frukost. Jobbade lite tills jag blev "utkörd" ur rummet. Det skulle städas. Nu sitter jag nere i, ja vad ska jag kalla det, en lounge kanske och har precis laddat ner en bok från elib. Snart ska de sätta fyr i den öppna spisen för att ta bort lite av fuktigheten. 
Laddar för imorgon gör jag också. Jag åker tidigt på morgonen från hotellet för att åka till hålan som Gud glömde. Jodå, hålan kan nog ha sin charm men jag har i vart fall inte upptäckt den än. Kanske fjärde gången gillt, men fan trot. 
Första gången jag var där var en "katastrof". Vi hade bokat in oss på ett hotell mitt i den lilla stan. Jag hade rest i mer än trettio timmar och var helt slut. Det var 35 grader varmt och svetten bara lackade. 
Checkade in och fick ett rum på plan bottenvåningen. Har man rest någorlunda så vet man att man kanske inte ska bo på det planet. Framförallt inte om fönstret vetter ut mot gatan och definitivt inte om kriminalitet är hög. Tänkte inte ett ögonblick på det eftersom jag var helt slut. Slängde av mig alla kläderna och gick och tvättade mig. Kunde snabbt konstatera att där var då ingen AC, nåväl sängen hägrade. Slängde mig på den och flyttade nattygsbordet, som var ett kylskåp, en aning bort....jävlar i havet. Det kryllade, krälade och fullständigt rasslade av alla kackerlackor som befunnit sig i dess närhet. Jag skrek. Kackerlackorna skrek. Lyckades hur som helst i paniken få tag på telefonen och ringde min kollega. - jag kan inte bo här. Det kryllar av kackerlackor. Allt på engelska förutom kackerlackor då, eftersom jag inte visste vad det hette. Ekkie försökte lugna mig men det var omöjligt. Jag betedde mig som en bortskämd barnunge som blivit av med sitt godis. Aldrig i helvete att jag skulle bo där. 
Gemensamt gick vi till receptionen. Efter lite diskussioner så förstod vi att det fanns flera kategorier av rum, och vi hade naturligtvis bokat det billigaste, kring en femtiolapp per natt. Genast erbjöd jag mig att betala för kategori tre till det facila priset av 150 per natt. Underbart. AC och inga synligs kackerlackor.

Andra gången jag var där så bestämde jag att vi inte skulle bo på samma hotell. Vi bokade in oss på ett guesthouse. Mysigt och trevlig. Litet och ombonat. Hm, ja allt har liksom en baksida. Mitt rum låg närmast parkeringen. En springa under dörren på fem cm. Oisolerade fönster men gick heller inte att stänga helt. Mörkt rum och ingen AC. Däremot fanns där en stor fläkt ovan sängen. Den lät som en tröska och skakade så jag trodde den skulle ramla ner. Alla nätter sov jag med myggnätet nogsamt instoppat under madrassen. Skorna i sängen och lamporna tända. Inga kryp i mina skor inte. 

Tredje gången bodde vi strax utanför stan. Ett nybygge som kineserna byggt. Det mesta var halvrangligt. Elen funkade sådär. Bad dem hjälpa mig med en kontakt eftersom inte sänglampan funkade. En man kom. Skar av kontakten och förde in trådarna direkt i hålen i väggen. Jag krävde nytt rum. Fick det. Hotellet hade en imponerande meny, men det var bara menyn det. De hade inte rätterna. Tre kvällar. Tre likadana middagar. Det var också denna gången som jag käkade tusenfoting för första gången. Och för sista gången.

Imorgon är jag åter tillbaka på det lilla guesthouset. De har några rum med AC nu. Jag har bett om att få ett sånt. Vi får väl se.

Ovanpå detta ska tilläggas att det finns malaria i området. Den farligaste varianten. Har därför börjat äta profylax idag. Trots att jag inte mår så bra av pillerna. Men, bättre att överleva än att dö, så får jag resonera. 

Kan väl tillägga att den lilla håla inte ligger i Sydafrika utan i Zambia

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Thumbs crossed

Sista dagen arbetad innan semestern

Långt emellan inläggen