Skit, skit och skit

Ja, det har det varit nu i dagarna tre, om man räknar med idag. Min motion sträcker sig till att springa fram o tillbaka till toa. Inget kul. Verkar vara liiite bättre idag. Inte lika mycket vatten men dock.

Försökte mig på att måla staketet på balkongen idag. Två brädor, sen började det stänka från ovan. Så, så var det med det.

Igår var det så tråkigt väder så jag gav mig på att laga en komplicerad rätt. Det blev så himla bra.
Oxfilé med tryffelsmör (fast utan tryffelolja eftersom min var för gammal), potatis och jordärtskockskaka, madeirasky. Brytbönor med charlottenlök. 
Allt var så gott tillsammans. 
Började med smöret. 
Vispade rumsvarmt smör med lite pressad citronjuice. Finhackade charlottenlök och vitlök och stekte. Lär rinna av på hushållspapper. När det var kallt så hällde jag i löken och lite finhackad persilja i smöret, tillsammans med lite salt. Rörde om väl och la i smörpapper. Rullade ihop och la det i kylen.

Potatis och jordärtskockskaka.
Tog smör och smälte på svag värme. Lät det skikta sig och hällde över det översta, utan att det understa kom med, i en kopp. 
Skivade potatis och jordärtsskocka väldigt tunt (gubben gjorde).
Använde en form med avtagbar kant. Smörade den och la ett lager av pot o jord. Penslade med smöret från koppen. Saltade och pepprade. Fortsatte så tills alla pot o jord var slut. Pressade ner allt efter varje lager. 
Avslutade med att pensla. Klippte ut en rund smörpapperform som passade till formen. La den ovanpå allt och satte en kastrull med tre fjärdedelar vatten på allt. Detta för att trycka ner. 
In i ugnen på 175 grader i en timme. Sätt en plåt under allt eftersom det pressas ut lite smör. 
Efter en timme tog jag ut fidderippen. Tog bort smörpapper och kastrull. Höjde värmen till 225 grader och in igen i trettio minuter. Ut med den och ta bort kanten efter ett tag. Vid servering så kan man bara värma en "tårtbit" av kakan.

Såsen. 
Balsamicovinäger, rotselleri, tomat, morot, vitlök, rödlök, Madeiravin, vatten, maizena, konc kalvfond, lite honung. 
Jag började med att fräsa ihop grönsakerna, utan att bli bruna. Hällde på balsamico. Lät det bli sirapslikt i hopkoket. Hällde på vinet och lät reducera till en tredjedel. Hällde i vatten och lät koka smått i femton minuter. Silade väck grönsakerna. I med lite maizena. Ställde undan. 
Strax innan serveringen (medan köttet vilade) så lät jag det koka upp och avslutade med att klicka i en klick kallt smör.

Brytbönor.  
Kokade brytbönor ett par minuter. La strimlad chalottenlök i en panna och fräste ett par minuter, sen i med brybönorna och fräste det tillsammans i några minuter. 

Kött
Varsin stor oxfileskiva som stektes i några minuter på var sida. La det på en. Tallrik under aluminiumfolie att vila cirkus femton minuter. Lägg upp hyfsat snyggt. 

Ät och njut.

Såsen på reducering

Potatiskakan redo att sättas in i ugnen

Supergott

Slut







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Thumbs crossed

Långt emellan inläggen

Johannesburg