Kiruna

Efter en trevlig avskedmiddag med mina arbetskamrater så bar det iväg till Kiruna. Denna fantastiskt vackra stad långt, långt norrut. Det var inte så kallt, rent temperaturmässigt, men det blåste som sjutton, vilket gjorde att det kändes kallare. Jag hade bokat ett hotell mitt i stan men ett som ändå var billigt (?) jämfört med de andra. Scandichotellet tog 2500:- per natt och person. Vårt kostade 1500:- vilket ändå är för dyrt. 
Istället för besök på avdelnignskontoret hade våra värdar bestämt att vi skulle besöka stan som turister. Typ. Först en liten tur till folkets hus så vi kunde se hur stan ska flyttas. Jo, hela stan ska flyttas för att man vill använda marken för gruvbrytning. En del byggnader ska rivas ner och byggas nya, en del ska helt enkelt flyttas. Vi träffade kommunalrådet, vi besökte en av Sverige vackraste kyrkor. Vi åkte ut för att kolla om vi kunde se några älgar. Vi åkte till ishotellet för en titt. 
På eftemiddagen hade vi ett studiebesök i gruvan. Helt fantastiskt. Vi spenderade fyra timmar under jord och var som längst ner 1300 meter. Vi fick verkligen se allt. Vanliga besökare får se en besöksgruva men vi fick se allt ta mig tusan och lite till. Hjälm, gummistövlar och rockar var måsten, liksom hörlurar. 
Vid halv fem var vi slut och det blev en tidig middag på hotellet. Klockan nio släckte jag och sov faktiskt rätt hyggligt. Uppstigning 04:00. Flyget lämnade Kiruna 06:05. 
Frukosten intogs på Arlanda. 
När vi tog farväl så sa en av våra nyfunna vänner att vi hade kryssat elva kryss av tio. Vi hade överstiget alla förväntningar. Roligt att höra!

Några bilder 
Utsikt från hotellrummet

Jodå, älgarna finns där nånstans. Kolla noga. De ligger ner

Snöhögarna

Lite älgsnack

Glada kamrater från Sydafrika 

Ishotellet från utsidan

Baren

Intressant föreläsning 

Riktiga gruvisar.









Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Thumbs crossed

Långt emellan inläggen

Johannesburg